De lekkerste topwijnen uit de hak van de Italiaanse laars: Puglia (Apulië)      +32 (0) 485 71 72 00

Historie

Puglia is het meest langgerekte wijngebied van Italië en is onder te verdelen onder 5 gebieden:

1. Het territorium van nero di troia in het noorden van de provincie Bari
2. De wijnen van Puglia, van de zee tot in de heuvels tussen Bari en Brindisi
3. De wijnen van het achterland van Salento in het zuiden van de provincie Brindisi
4. Barokland, wijn en cultuur in de provincie Lecce
5. Het oude land van Messapia, beschaving van wijnstok en wijn in Manduria en Taranto

Geschiedenis

Puglia is voornamelijk vlak, met uitgestrekte plateaus en lage heuvels tot aan de zee. De wijngaarden nemen een flink stuk in beslag van het bouwland. Er is hier al heel lang sprake van wijnbouw. Deze begon in de Griekse en Romeinse tijd en ging verder tijdens de periode van de Lombarden, de Byzantijnen, de Noormannen, het volk van Anjou en dat van Aragon.

Productie

Tegenwoordig is Puglia met 5.800 hectare aan wijngaarden een van de meest productieve wijnstreken van Italië. In 2010 werden 22,5 miljoen flessen wijn geproduceerd. Het gemiddelde rendement bedraagt momenteel 29 hl/ha. De export bedroeg in 2007 circa 45 miljoen euro en in 2011 naar schatting 100 miljoen. Doel voor 2018 is een exportwaarde van 200 miljoen euro.

Bewustwording

Hoogteligging, samenstelling van de bodem, oriëntatie en ligging ten opzichte van de zon, temperaturen en ventilatie variëren sterk in deze streek, maar bieden ideale condities voor wijnbouw. Vooral de laatste 30 jaar zijn zowel traditionele producenten als nieuwe ondernemers zich steeds meer bewust geworden van de rijkdom aan terroir en de bijzondere klimatologische omstandigheden. Als gevolg hiervan werd het oenologische profiel van Puglia opnieuw gedefinieerd, met als uitgangspunt de waardevolle traditionele druivenrassen van de streek. De juiste druivenrassen op het juiste perceel. Een aantal DOC’s kan worden samengevoegd, er zijn er simpelweg te veel die op elkaar lijken. Ze ontstonden door plaatselijke politiek en door de rivaliteit tussen dorpen en gemeentes (vergelijk de hoogte van kerktorens). Maar er is nog een lange weg te gaan: van de in Puglia geproduceerde wijn wordt slechts 30% in de streek zelf gebotteld. En het woord Puglia mag vreemd genoeg volgens de wet niet op het etiket staan. Wellicht is Apulia een alternatief?

Wat maakt wijn van Puglia zo bijzonder?

Om te beginnen de drie voornaamste rode druivenrassen, Negroamaro, Primitivo en Nero di Troia. Stuk voor stuk autochtoon en volkomen ingeburgerd. Qua klimaat is Puglia in het voordeel ten opzichte van Noord Italië. De wijnstokken hebben hier minder last van ziektes, want door de ligging tussen Adriatische en Ionische zee waait het altijd.

Puglia.....een veelzijdige wijnstreek!