De lekkerste topwijnen uit de hak van de Italiaanse laars: Puglia (Apulië)      +32 (0) 485 71 72 00

Puglia als wijngebied, een review

Puglia heeft een stevige reputatie opgebouwd in de afgelopen drie decennia als Italië's “upcoming” wijnstreek. In dit artikel gaan we dieper in op het terroir van de streek, de geschiedenis rondom de wijnbouw en het huidige systeem van classificeren.

Wat is kenmerkend aan wijnen uit de hak van de laars?

Puglia is het meest bekend om zijn Primitivo, (dezelfde druif als Zinfandel), welke veel geteeld wordt in Californië. De regio Puglia is tevens een van de grootste producenten van rosé in Italië. Er zijn hier overigens veel meer 'native' druiven te vinden, waarvan de meest voorkomende zijn: Fiano, Verdeca, Bombino Bianco, Bombino Nero, Negroamaro, Primitivo en Nero di Troia. Wil je Puglia zelf ontdekken? De ideale manier om dit te doen is via ons bed and breakfast Perla di Puglia. Centraal gelegen op steenwork afstand van de mooiste wijnhuizen.

Waar staat de regio Puglia bekend om, wanneer het om wijnproductie betreft?

Puglia werd enkele decennia geleden voornamelijk bekend als de "bulk" producent van Italië.  Zwakke oogsten in Frankrijk of Noord-Italië werden aangesterkt met druiven uit het diepe zijden. In Frankrijk werden zo jarenlang de Vermouth oogsten bijgeschaafd, in Noord-Italië werden ze gemengd met lokale druiven en vervolgens aangeboden als kwaliteitswijnen elders.

Geleidelijk kregen lokale producten ook toegang tot moderne technieken. De regio bleef innoveren en vernieuwen en zo werd stilaan afgerekend met de term “bulk-regio”. In de jaren ’80 nam de regio, mede dankzij forse subsidies van de EU, een grote sprong voorwaarts.  Er werd massaal geïnvesteerd in herbeplanting van lokale, inheemse druivensoorten en technologie. Aan deze enorme bloei is na 3 decennia nog zeker geen einde gekomen.

Bodem, Water en Klimaat

Puglia is de thuisbasis van een fascinerende reeks microklimaten vanwege de nabijheid van de zee. Meer dan 800 km wordt blootgesteld aan de Adriatische of Ionische zee, die op hun beurt unieke windpatronen genereren. Deze winden zijn heer en meester over het grotendeels vlakke milieu van Puglia. In combinatie met meer zomerzonlicht dan elders in Italië leidt dit tot een unieke situatie: Zonovergoten wijnranken waar koele wind de druiven mooi op temperatuur houdt. De regio ervaart vier verschillende seizoenen van het jaar, met zon, regen en soms zelfs sneeuw.

Classificaties van regio Apulië

Wijnen zijn hier ingedeeld in drie soorten classificaties: DOCG, DOC en IGT. De productie van DOCG is sterk gecontroleerd en kent gegarandeerd de hoogst haalbare kwaliteit. DOC, evenzeer een hoge mate van controle in wijnbereiding, werkwijzen en kwaliteit. Voldoet met niet aan kwaliteitseisen van de DOCG of DOC dan krijgt met de status van IGT. Ondanks de historische ontberingen heeft Puglia anno 2016 meer DOCG en DOC appellaties dan enige andere zuidelijke Italiaanse regio.

Aanbevelingen

De meest beschikbaar wijnen zijn Primitivo’s, vaak te koop voor €10 - €18. Interessant is om uit te kijken naar Rose’s uit deze streek, deze worden internationaal steeds populairder. Puglia is op wijngebied hard op weg een geheel eigen identiteit te ontwikkelen. Die erkenning heeft het door hard werken, een uniek terroire en diverse professionaliseringsslagen onherroepelijk verdiend!

Corerosa

Verkoopprijs  € 13,30
Bedrag BTW  € 2,31
*Druivensoort
Primitivo

Mesce Rosato

Verkoopprijs  € 10,90
Bedrag BTW  € 1,89
*Druivensoort
Susumaniello
Nieuw

Langhe Rosato

Verkoopprijs  € 11,50
Bedrag BTW  € 2,00

Rosalita

Verkoopprijs  € 9,00
Bedrag BTW  € 1,56
*Druivensoort
Malvasia nera , Negroamaro

La Galatea Rosato

Verkoopprijs  € 9,70
Bedrag BTW  € 1,68
*Druivensoort
Malvasia nera , Negroamaro

Rose

Verkoopprijs  € 13,30
Bedrag BTW  € 2,31

 (bron:Vivino)